Sarjakuva Oni Kudaki (Huitula/Matsui) saatavana suoraan Fantacore Median shopista.


K.Huitula:

PRODUCTION I.G - Tokio

Ensimmäisen kerran saavuin Tokioon kesällä 1999. Oli kesäkuun alku ja kuuma ja kostea sadekausi aluillaan. Tarkoitukseni oli viettää seuraavat kolme kuukautta tutustuen japanilaisen animen tuotantoprosessiin. Sillä hetkellä, laukkuineni Shinjukun aseman väentungoksessa en vielä tiennyt että tulisin samassa äärimmäisyyksien kiehtovassa betoniviidakossa viettämään aikaani vielä vuosia jälkeenpäin. On vaikea määritellä mikä Japanissa aina oli vetänyt minua puoleensa, ja vaikka aina olinkin tiennyt että jonakin päivänä lähtisin etsimään siihen vastausta, oli suuri yllätys kuinka nopeasti se lopulta tulisi tapahtumaan. Kiitokset siitä Production I.G:n johtajalle Mitsuhisa Ishikawalle sekä Arata Iwashinalle, Production I.G:n silloiselle tuotantokoordinaattorille. Onnekseni mm. Gammaraylle tekemieni levynkansien Japanin-painokset olivat jo entuudestaan tuttuja, mikä varmasti helpotti pääsemään sisälle yhteisöön joka perinteisesti, ja yhä vieläkin, on varsin sulkeutunut yhteyksissään ulkomaailmaan ja "gai-jineihin".

Production I.G (Ishikawa/Goto) on japanilainen animaatiotuotantoyhtiö, joka kuuluu emoyhtiö ING-Corporationiin kolmen muun yhtiön ohella. Production I.G on päästudio, joka tuottaa animaatioita sekä pitkiin teatterilevitykseen suunnattuihin elokuviin, videolle, televisioon että peleihin. Production I.G:n omistaa Mitsuhisa Ishikawa, joka on myös ING-Corporationin johtaja. Yhtiö tunnettiin aikaisemmin vuodesta 1987 nimellä IG Tatsunoko, mutta on toiminut nykyisellä nimellään vuodesta 1993. Työntekijöitä on parisen sataa joista osaa työskentelee freelancereina. Production I.G:n teki maailmanlaajuisesti tunnetuksi erityisesti anime-leffa Ghost In The Shell, joka nopeasti nousi kulttimaineeseen julkaisuvuotensa 1995 jälkeen, ja on yhä vieläkin japanilaisen animaation tunnetuimpia teoksia.

Studiot

Production I.G:n studiot sijaitsevat Tokiossa Kokubunjin kaupunginosassa, n.20 minuutin junamatkan (Chuo-line) päässä Shinjukusta länteen. Itse studiorakennukset sijoittuvat kolmeen eri rakennukseen, jotka sijaitsevat parin korttelin päässä toisistaan. Syynä studioiden hajanaisuuteen on Tokion liike- ja toimistotilojen korkeat hinnat ja pienuus, yhtiön laajetessa ainoa vaihtoehto lisätilan hankkimiseksi on ottaa sitä sieltä mistä sitä kulloinkin sattuu olemaan saatavilla. Myös Hayao Miyazakin Prinsessa Mononoke ja Henkien Kätkemä- elokuvista tunnettu Studio Ghibli sijaitsee vain parin pysäkinvälin päässä Production I.G -studioilta.

I.G Headquarters I.G Studiot Ogura-sensei

Production I.G:n päämaja ja Ogura-studio Tokion Kokubunjissa - Production I.G- animaatiostudioiden pääovi - Hiromasa Ogura puhelimessa.

Studio Ogura

Hiromasa Oguran johtama taustamaalauksista vastaava BG- eli backgroundosasto sijaitsee I.G:n hallintorakennuksessa muutaman korttelin päässä varsinaisilta animaatiostudioilta. Kyseisellä hetkellä osastolla työskentelee Ogura-saman lisäksi seitsemän nuorta ja erittäin lahjakasta BG-artistia. Ogura itse on toiminut art directorina anime-elokuvien suurimmissa klassikoissa, mm. elokuvissa Ghost In The Shell, Wings Of Honneamise, Patlabor (The Movie) ja Jin-Roh, ja hänen kykyjään pidetäänkin alalla erittäin suuressa arvossa.
Ogura-studio on eräänlainen poikkeustapaus, sillä yleensä Japanissa BG-maalauksiin erikoistuneet studiot ovat itsenäisiä yhtiöitä, joilta taustat tilataan alihankintana. Itselläni on suuri kunnia aloittaa tutustumiseni Production I.G:n tuotantoprosessiin juuri Oguran studiolla. Vaikka jo vuonna -99 myös Production I.G:llä taustoja tehdään myös tietokoneella, on taustoissa ilahduttavaa kyllä pysytty erittäin käsityövoittoisissa työmenetelmissä. Tätä voitaneenkin pitää japanilaisen animaation erikoispiirteenä, mistä ovat osoituksena myös Miyazakin uusimmat elokuvat. Vaikka tietokone onkin korvaamaton apuväline, on käsityönä tehdyissä taustamaalauksissa kuitenkin aina se jokin joka kuvat saa todella elämään. Se niinsanottu "human touch".

Ogura-studiolla muista osastoista poiketen käytetään kellokorttien sijasta tuntilistaa johon liukuvat töihin tulo- ja lähtöajat merkitään. Japanilaisille tyypilliseen tapaan työmoraali on erittäin korkea ja työnteko intensiivistä. Työt aloitetaan n. 9:30 ja lopetetaan noin 20:00. 10-tuntiseen työpäivään sisältyy puolen tunnin ruoka-tauko, ja vain sunnuntait ja joka toinen lauantai ovat vapaapäiviä, osastosta riippuen.

Olen varsin yllättynyt siitä avoimmuudesta ja ystävällisyydestä jonka saan osakseni Ogura-saman taholta välittömästi ensitapaamisesta lähtien. Siitä huolimatta että on alansa kiistämättömästi suurimpia mestareita, osoittautuu hän myös erittäin lämminhenkiseksi ja hauskaksi ihmiseksi, jolta saan mahdollisuuden oppia paljon. Ajoittaisista kieliongelmista huolimatta Ogura-samasta muodostuukin suuri oppi-isäni ja sensei, jota tulen aina arvostamaan niin ammatillisesti kuin myös ihmisenä.

BG-studio Ogura Suzuki-san Ogura-studion BG-artisteja: Suzuki, Satoh, Ii ja Chubachi.
Suzuki-san työn ääressä.

Oguran lisäksi kolme studion artistia ovat olleet tekemässä Jin-Roh:in (1999) taustamaalauksia. Satoh (24), Ii (26) ja Kazato (22) ovat kaikki työskennelleet I.G:llä kolme vuotta. Työntekijöiden keski-ikä vaikuttaa olevan reilusti alle 30 vuotta ja tavallisesti taustalla on opintoja paikallisissa animaatio- ja taidekouluissa.
Samaan aikaan tehdään maalauksia useisiin eri projekteihin. Maalaukset tehdään yleensä vain hieman A4-kokoa suuremmalle paperille, maaleina vesiohenteista Nicker Poster Colouria, n. 30 eri värisävyä purkkiväreinä. Paperin laveerauksen jälkeen maalataan ensiksi kuvan perusväripinnat ja -sävyt, jonka jälkeen siirrytään asteittain yhä pienempiin yksityiskohtiin. Myös suorat viivat maalataan siveltimellä, viivotintukea hyväksikäyttäen. Maaliruiskua käytetään vain poikkeustapauksissa tiettyjen efektien aikaansaamiseksi, pääsääntöisesti kaikki maalataan kuitenkin siveltimillä. Käytössä ovat myös tukankuivaajat joilla maalausta voidaan tarpeen vaatiessa kuivata. Projektin luonteesta riippuen maalauksissa käytetään useita eri tyylejä. Jin-Rohin tyyppisessä realistisessa animaatiossa myös taustat ovat äärimmäisen todenmukaisia ja tuovat esiin täydellisyyteen asti hiotun ammattitaidon ja estetiikan tajun.
Mikäli ei työskennellä minkään tietyn projektin parissa, käytetään kaikki ylimääräinen aika maalausharjoitusten tekemiseen käyttämällä hyväksi esim. studion kirjaston luontokirjoja. Samasta maalauksesta voidaan tehdä myös eri väri- ja valaistusvariaatioita.

Jin-Roh (feature)

Jin-Roh on Production I.G:n viimeinen perinteisellä kalvoanimaatiotekniikalla toteutettu pitkä animaatio. Toteutuksesta on vastannut paljolti Ghost In The Shellistäkin tutut nimet. Tarina perustuu Ghostin ohjanneen Mamoru Oshiin (Ghost In The Shell, Avalon) tekstiin. Jin-Rohin on ohjannut Ghostissa pääanimaattorina ja character-designerina toiminut Hiroyuki Okiura. Realistisuudessaan Jin-Roh poikkeaa tavanomaisesta animetyylistä ja muistuttaakin paljolti tyylillisesti Ghost In The Shelliä. Myös tuotantoaikataulu on ollut pitkä, noin kaksi vuotta. Pelkästään taustamaalauksia on tarvittu n. 900 kappaletta ja korkealuokkaisesta laadusta on vastannut itse Hiromasa Ogura.
Elokuvan ohjannut Hiroyuki Okiura on myös toiminut sekä elokuvan pääanimaattorina, character designerina että storyboard-artistina. Jin-Rohin storyboard sisältää 600 sivua ja n. 3000 piirrosta. (600 * 5 piirrosta).

Jin-roh With Okiura Jin-Roh-malli lähdössä varastoon.

Allekirjoittanut, Ghost In The Shellin designer Hiroyuki Okiura ja studion animaattori. (Jin-Rohin ennakkonäytös Roppongilla).Jin-Roh -erikoisnäytäntö

16.06.1999 Production I.G järjestää juuri valmistuneen Jin-Roh -elokuvan erikoisnäytöksen, johon saan kunnian osallistua ensimmäisenä ja ainoana länsimaalaisena. Paikalla on noin kolmisenkymmentä median edustajaa sekä sponsoreiden edustajia mm. Manga Entertainmentista ja Bandai Visualista. Näytäntö järjestetään lähellä Roppongia sijaitsevan 20th Century Foxin teatterin tiloissa.

Blood (The Last Vampire)

Blood (The Last Vampire) on 50-minuuttinen digitaalisesti toteutettu animaatioelokuva joka käytännön viivytyksistä johtuen on vielä tuotannossa ollessani Production I.G:llä. Ohjauksesta vastaa Hiroyuki Kitakubo joka on myös piirtänyt elokuvan storyboardin. Alkuperäisen character designin piirsi freelancerina toiminut mangapiirtäjä X, mutta animation superviser Kazuchika Kise joutui piirtämään kyseiset hahmotelmat uudelleen X:n liian surpiirteisen piirrostyylin vuoksi. Näinkin voi käydä.
Bloodissa on yhteensä 666 kuvaa (shot/cut), ja pääanimaattoreita on ollut 30. 3D-ohjelmien käyttöhän mahdollistaa mm. vapaampien "kamera"-liikkeiden käytön ja 3D-tekniikkaa onkin Bloodissa hyödynnetty paljon.

Sivulle 2/2

 

 

 

 

 

 

 

Index
Comic books
Graphic design
Fantasy gallery
News
Shop
In person
Contact information